KUCHNIA
HOMAR W ŚMIETANIE
SKŁADNIKI
- 1 homar
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 375 ml śmietany
- pęczek natki pietruszki
- świeżo zmielony biały pieprz
- łyżka soku z cytryny
- sól morska
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do gotującej się wody włożyć homara na 5 minut, wyjąć i opłukać w zimnej wodzie.
2. Odłamać nogi i szczypce. Szczypce połamać i delikatnie wyciągnąć z nich mięso.
3. Obrać tułów i pokroić w 3 cm kawałki.
4. Na rozgrzane sklarowane masło wrzucić kawałki homara. Podsmażyć, mieszając przez cały czas.
5. Dodać śmietanę, natkę pietruszki i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10-15 min.
6. Dodać sok z cytryny, sól do smaku i podawać.
Smacznego!