KUCHNIA

SAŁATKA Z KRABÓW

SKŁADNIKI

  • 4 kraby po ok. 800 g
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana
  • łyżka ugotowanego białego ryżu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • posiekana młoda cebula
  • łyżka świeżo utartego imbiru
  • łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sól morska, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Kraby włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok 8 min.
2. Wyłączyć ogień i pozostawić na 5 minut w gorącej wodzie, a następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
3. Oddzielić szczypce, nogi i wyjąć z nich mięso. Od strony brzucha wyjąć pozostałe mięso ze środka, nie uszkadzając górnego pancerza.
4. Włożyć pancerz do wrzątku i gotować ok 10 min, wyjąć i osuszyć.
5. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, czosnek, papryczkę chilli i chwilę zeszklić.
6.  Dodać mięso z kraba, sok z cytryny, sól, pieprz i smażyć około 2-3 min.
7. Dodać imbir, sos sojowy, wino i kolendrę.
8. Na końcu włożyć ryż i doprawić do smaku.
9. Masą z kraba wypełnić pancerze i podawać.

Danie to wyśmienicie nadaje się do serwowania w formie bufetu, na zimno. 

Smacznego!