KUCHNIA
SAŁATKA Z KRABÓW
SKŁADNIKI
- 4 kraby po ok. 800 g
- ząbek czosnku drobno posiekany
- 1 papryczka chilli drobno posiekana
- łyżka ugotowanego białego ryżu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki masła
- posiekana młoda cebula
- łyżka świeżo utartego imbiru
- łyżka ciemnego sosu sojowego
- 50 ml białego wytrawnego wina
- łyżka posiekanej kolendry
- sól morska, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Kraby włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok 8 min.
2. Wyłączyć ogień i pozostawić na 5 minut w gorącej wodzie, a następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
3. Oddzielić szczypce, nogi i wyjąć z nich mięso. Od strony brzucha wyjąć pozostałe mięso ze środka, nie uszkadzając górnego pancerza.
4. Włożyć pancerz do wrzątku i gotować ok 10 min, wyjąć i osuszyć.
5. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, czosnek, papryczkę chilli i chwilę zeszklić.
6. Dodać mięso z kraba, sok z cytryny, sól, pieprz i smażyć około 2-3 min.
7. Dodać imbir, sos sojowy, wino i kolendrę.
8. Na końcu włożyć ryż i doprawić do smaku.
9. Masą z kraba wypełnić pancerze i podawać.
Danie to wyśmienicie nadaje się do serwowania w formie bufetu, na zimno.
Smacznego!