KUCHNIA

DORADA KRÓLEWSKA Z SALSĄ

SKŁADNIKI

  • 4 dorady
  • sól morska, pieprz
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z limonki
  • kilka listków świeżej kolendry

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Doradę przygotować do upieczenia: wypatroszyć, wyciąć skrzela, umyć i osuszyć.
2. Posolić i posypać pieprzem, a do środka włożyć gałązkę oregano.
3. Pomidory, cebulę, czosnek i paprykę chilli drobno posiekać. Można dodać również drobno posiekany kiszony ogórek.
4. Dodać sok z limonki, 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekane listki kolendry, sól i pieprz.
5. Wymieszać i odstawić do lodówki.
6. Dorady posmarować oliwą z oliwek i grillować z każdej strony ok. 10-15 min. lub piec w temp. 200 st. C przez ok. 35 min.
7. Podawać z salsą.

Smacznego!