KUCHNIA
TUŃCZYK Z KOPREM WŁOSKIM
SKŁADNIKI
- 2 steki z tuńczyka po ok. 200 g
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) pokrojona w plastry
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w plastry
- sól morska
- oliwa z oliwek
- do przyrządzenia marynaty:
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 – 3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
- sok i starta skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Składniki marynaty wymieszać w miseczce, na koniec dodając oliwę.
2. Steki z tuńczyka włożyć do głębokiego talerza i posmarować marynatą, pozostawiając 3 łyżki marynaty na później.
3. Tuńczyka przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 min.
4. Rozgrzać patelnię grillową. Fenkuły posolić i skropić oliwą z oliwek.
5. Grillować przez kilka minut na dość dużym ogniu, najpierw z jednej strony, aż powstaną ciemne paski,
następnie przełożyć na drugą stronę, dodać cebulę i razem grillować
jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Pod koniec dodać odłożone 3 łyżki marynaty.
6. Następnie na patelnię włożyć steki z tuńczyka wraz z marynatą. Grillować z każdej strony przez około 2 – 3 minuty
(w zależności od grubości steków).
7. Na talerzach ułożyć plastry ciepłego fenkuła wraz z cebulą, na wierzch położyć po kawałku tuńczyka.
8. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!