KUCHNIA

HOMAR W ŚMIETANIE

SKŁADNIKI

  • 1 homar
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • 375 ml śmietany
  • pęczek natki pietruszki
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • sól morska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Do gotującej się wody włożyć homara na 5 minut, wyjąć i opłukać w zimnej wodzie.
2. Odłamać nogi i szczypce. Szczypce połamać i delikatnie wyciągnąć z nich mięso.
3. Obrać tułów i pokroić w 3 cm kawałki.
4. Na rozgrzane sklarowane masło wrzucić kawałki homara. Podsmażyć, mieszając przez cały czas.
5. Dodać śmietanę, natkę pietruszki i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10-15 min.
6. Dodać sok z cytryny, sól do smaku i podawać.

Smacznego!