KUCHNIA
MULE W SOSIE MAŚLANO-WINNO-CYTRYNOWYM
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych małży
- sok z 1 cytryny
- sól morska i pieprz do smaku
- 1/3 kostki masła
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- natka pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. W dużym garnku roztopić masło.
2. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, sok z cytryny, wino, sól i pieprz.
3.Chwilę poddusić, do momentu aż sos lekko zgęstnieje.
4. Dodać dobrze opłukane mule i przykryć szczelną pokrywką. Od czasu do czasu przemieszać (najlepiej potrząsając garnkiem). Gotować do momentu otwarcia się muszli.
5. Rozłożyć mule do naczyń i posypać natką pietruszki. Podawać z bagietką
Smacznego!