preloder

KUCHNIA

TUŃCZYK Z KOPREM WŁOSKIM

SKŁADNIKI

  • 2 steki z tuńczyka po ok. 200 g
  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) pokrojona w plastry
  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w plastry
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • do przyrządzenia marynaty:
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 – 3 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chilli
  • sok i starta skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Składniki marynaty wymieszać w miseczce, na koniec dodając oliwę.
2. Steki z tuńczyka włożyć do głębokiego talerza i posmarować  marynatą, pozostawiając 3 łyżki marynaty na później.
3. Tuńczyka przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 min.
4. Rozgrzać patelnię grillową. Fenkuły posolić i skropić oliwą z oliwek.
5. Grillować przez kilka minut na dość dużym ogniu, najpierw z jednej strony, aż powstaną ciemne paski,
następnie przełożyć na drugą stronę, dodać cebulę i razem grillować
jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione. Pod koniec dodać odłożone 3 łyżki marynaty.
6. Następnie na patelnię włożyć steki z tuńczyka wraz z marynatą. Grillować z każdej strony przez około 2 – 3 minuty
(w zależności od grubości steków).
7. Na talerzach ułożyć plastry ciepłego fenkuła wraz z cebulą, na wierzch położyć po kawałku tuńczyka.
8. Doprawić  solą i pieprzem.

Smacznego!