KUCHNIA

MULE W SOSIE MAŚLANO-WINNO-CYTRYNOWYM

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych małży
  • sok z 1 cytryny
  • sól morska i pieprz do smaku
  • 1/3 kostki masła
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. W dużym garnku roztopić masło.
2. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, posiekany czosnek, sok z cytryny, wino, sól i pieprz.
3.Chwilę poddusić, do momentu aż sos lekko zgęstnieje.
4. Dodać dobrze opłukane mule i przykryć szczelną pokrywką. Od czasu do czasu przemieszać (najlepiej potrząsając garnkiem). Gotować do momentu otwarcia się muszli.
5. Rozłożyć mule do naczyń i posypać natką pietruszki. Podawać z bagietką

Smacznego!